Репортери без граници излезе с  за подобряване на свободата на медиите у

...
Репортери без граници излезе с  за подобряване на свободата на медиите у
Коментари Харесай

`Репортери без граници` с 10 препоръки за свободата на медиите у нас |

" Репортери без граници "  излезе с  за възстановяване на свободата на медиите у нас. Препоръките са за сигурността на публицистите, достъпа до информация, журналистическа нравственос и финансирането на медиите, оповестява " Асоциацията на европейските публицисти " (АЕЖ).

" Свободата на медиите е в задънена улица в България и самостоятелните медии са на ръба на изгубването ", сподели Павол Салай, началник на бюрото на организацията за Европейски Съюз и Балканите. " Тези парламентарни избори дават опция за деяние на вътрешните политически сили и на всеки гласоподавател, който е угрижен за свободата и качеството на медиите ", прибавя Салай. 

През 2020 година " Репортери без граници " регистрира голям брой случаи на принуждение против кореспонденти по отношение на тяхната работа, до момента в който управляващите не успяваха да отговорят на тези нарушавания.

" След отхвърли на държавното управление да трансформира свободата на словото в приоритет тези рекомендациите са ориентирани към всички политически партии и към българската общност. Изготвени благодарение на български медийни специалисти, те имат за цел да трансфорат тематиката в обект на народен спор преди изборите на 4 април ", пишат от организацията. 

Подбудителят на нападението, осъществено против Слави Ангелов , не е изправен пред съда. Главната прокуратура отхвърли да проверява побоя от полицията над журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров при задържането му през септември. Николай Стайков , публицист, работещ с неправителствената организация Антикорупционен фонд, получи отбрана едвам след намесата на " Репортери без граници ", до момента в който тези, които стоят зад смъртните закани против него и зад нападението над дома му, към момента не са разпознати, оповестяват от АЕЖ.

Журналистите често са подложени на правосъден и стопански тормоз, а медиите, критикуващи държавното управление, получават отвод от държавна реклама и от достъп до информация. Независимостта на публичните радио- и телевизионни оператори страда от политическа интервенция, до момента в който в спор на ползи някои частни медии се употребяват за осъществяване на очернящи акции без оглед на журналистическата нравственос, споделят още от " Репортери без граници ".

Организацията предлага основаването на специфична телефонна линия или приложение, чрез което публицистите да рапортуват оптимално бързо за случаи на принуждение над тях. Освен това случаите на принуждение над публицисти да бъдат обсъждани от самостоятелен и централизиран полицейски отдел , както и да се усилят наказванията за принуждение над публицисти.

Сред предложенията е и  отбрана на медиите от правосъдно гонене , като това да стане посредством по-голяма бистрота и отчетност на процедурите, ориентирани към публицисти, притежатели на медии, мениджъри, както и донори на медии.

От " Репортери без граници " приканват медиите, които съзнателно и неведнъж популяризират погрешна информация, употребяват тирада на омразата и предизвикват дискриминирането на избрани групи от обществото да не получават обществени средства .

Предлага се постоянно издание - най-малко на всеки 6 месеца, на суровите данни и разбори за финансирането на медиите , приемане на явен и транспарантен правилник по отношение на финансовите връзки сред националните и локалните управляващи от една страна и националните и локалните медии въпреки това. Да се спре и необятно публикуваната покупка на " приятелско отразяване " посредством реклама в определена медия.

България е сложена на 111-о място от 180 страни в международната ранглиста за свободата на медиите на " Репортери без граници " през 2020 година, което е най-ниската позиция от всички страни в Европейския съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР